Brudens udsmykning – alle tiders udsmykning af kroppen

Lørdag den 5. november 2016 kl. 12-15 afholder Køge Museum et profilforskerarrangement under overskriften: Alle tiders udsmykning af kroppen. Tatovør Erik Reime fortæller om tatoveringer og laver ikke-blivende tatoveringer, mens arkæologerne Anna Beck og Kristoffer Petersen fortæller om kroppens udsmykning i stenalder og vikingetid.

Hos mig kan man høre om, hvordan man udsmykkede kroppen til bryllup. Her er bruden den mest interessante, idet brudens udsmykning havde flere betydninger: Den ene var at beskytte hende mod angreb fra det onde, som var Fanden selv. I folketroen findes flere sagn om, hvordan bruden blev bortført på vej til kirke. Til at beskytte hende blev hun smykket med guld, sølv og ædelstene. Alt dette glimtede og lagde en beskyttende ring omkring hende, så det onde ikke kunne nå hende. Derfor findes der særlige brudesmykker, hvoraf brudekroner mentes at være de mest kraftfulde. De havde deres særlige kraft ved oprindeligt at være indviede til Jomfru Maria, og havde en brud sådan en på, kunne Fanden efter sigende ikke røre hende.

Et andet formål med den udsmykkede brud var muligheden for at vise familiens formåen, hvilket var vigtigt for at opnå anseelse. Til opgaven med at udsmykke bruden, skulle derfor findes en bruderederske, hvis opgave det var ikke bare at påklæde og udsmykke bruden, men også at skaffe smykkerne. Dvs. at bruderedersken skulle være velhavende og også have gode kontakter til at kunne låne så mange smykker som muligt.

Alt dette nåede sit højdepunkt i 1600-tallet. I 1700- og 1800-tallet gik man over til at efterligne sølv, guld og ædelstene i billigere materialer.

ADD COMMENT

This post has 0 comments.