Marens kærlighedsgave til Peter

I de næste tre måneder kan man se Marens kærlighedsgave til Peter udstillet på Køge Museum. Museet har netop fået doneret en fin brudgomsskjorte – eller brudeskjorte som de ofte blev kaldt – som den unge pige Maren Jørgensdatter syede i 1860, da hun var 17 år gammel og skulle giftes med Peter Nielsen på 24 år.

De to unge kom fra Karlslunde, men bosatte sig først i Assendrup og fra 1869 på gården Dalkærgaard i Højelse. De fik hurtigt det første barn, Johanne, knap 9 måneder efter brylluppet og derefter yderligere to piger; Birthe i 1863 og Sidse i 1866. I 1875 og 1878 oplevede de den sorg at miste to drengebørn, der døde som spæde. De fik begge navnet Niels Peter efter Peters far og Marens morfar, som Maren var vokset op hos, mens efternøleren Niels Peter endelig blev født i 1882, og som man ofte så – fik samme navn som sine døde søskende. Pigerne var ligeledes opkaldt efter familiemedlemmer; Johanne efter Marens mor og Birthe efter Marens mormor, hos hvem Maren voksede op.

Brudeskjorten

Maren havde som ni-årig oplevet, at hendes mor døde som blot 32-årig. Hun opvoksede derfor hos sine morforældre, og her lærte mormoren hende at sy hedebosyning. Skjorten er derfor fint dekoreret med egnens særlige broderier som dragværk på skuldrene, hedeboblonder på k00414x000002 håndlinning, slidsebund, initialerraven og håndlinningerne og udsyet slidsebund. Midt for, under den udsyede slidsebund, ses initialerne PNS broderet med blå korssting for Peter Nielsen, som skulle have skjorten. Hedeboegnen, hvor Maren og Peter levede deres liv, var kendt for fint broderede mandsskjorter – og brudeskjorten var den, der blev gjort mest ud af. Ligesom manglebrættet var en yndet kærestegave fra manden til kvinden, var brudeskjorten det fra kvinden til manden. At kvinden gav manden en skjorte, hun selv havde syet, i forbindelse med bryllup eller trolovelse, kan føres langt tilbage, sandsynligvis tilbage til oldtiden, og det er en skik, der kendes fra mange områder i Europa.

00414x000002, krave, skulderSkjorten var det klædningsstykke, manden bar inderst på kroppen, andet undertøj blev ikke brugt, så den omsluttede dermed en stor del af kroppen og blev derfor et symbol på hendes kærlighed, beskyttelse og omsorgsfuldhed overfor ham. Samtidig var der nok også et element af eksamen over det, da alle ved brylluppet kunne se skjorten og på den vurderer den kommende kones evner i at forsyne familien med tøj, hvilket var en meget vigtig del af hendes arbejdsopgaver. På dette tidspunkt udgjorde et ægtepar et vigtigt team i at få et hushold og en gård til at fungere, og deres evner udi de forskellige arbejdsopgaver var altafgørende for succes.

 

ADD COMMENT

This post has 0 comments.