Forholdet mellem mand og kvinde i ægteskabet

Fra gammel tid var manden kvindens overhoved og blev knyttet til hans slægt ved giftemålet. Det blev understreget både juridisk og ved kirkelæren. Fx rådede manden i hele 1800-tallet over kvindens andel af bo og særeje, og frem til 1856 arvede en bror dobbelt så meget som en søster. Først i 1925 fik gifte kvinder fuld ligestilling med mændene i familiens forhold. I 1800-tallets bondesamfund blev det understreget ved, at man til bryllupsfesten kunne have den skik, at manden tog kvindens brudehovedtøj af og erstattede det af den sorte kone hue med ordene: Nu sætter jeg den sorte hue på dig, og den skal du bære for mig og det som en ærlig kvinde. I min profilforskerudstilling vises, hvad kvinderne bar på hovedet i tiden før, under og efter vielsen som tydeligt viste, at de var ugifte, ved at blive gift eller en gift kone.

På den anden side var der dagligdagen, hvor konen i et hushold nød respekt for sit uundværlige arbejde og evner. Hun tog sig af at omdanne råvarer til mad, tøj og boligtekstiler, børn, husdyr, arbejde i marken, syge, gamle og fik i det hele taget husstanden til at fungere. At en hustru slet ikke kunne undværes i et hushold ses af den korte tid, der ofte gik, fra en ægtefælle døde, til man var gift igen.

På torsdag den 12. maj fortæller jeg mere om emnet.1986, Niels og Lisbet, byrådssalen

ADD COMMENT

This post has 0 comments.