Et danmarkskendt lokum

Jeg har tidligere fortalt her på bloggen, at vi sandsynligvis har fundet best cartier love bracelet knock off
fake cartier bracelets
et lokum ved udgravningerne på Strøby Toftegård.

Videnskab.dk har skrevet bracelet replica cartier en artikel cartier love bracelet om det første vikingelokum der er fundet i Danmark.

Læs artiklen her

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Små sølvdrager på tur

Billedet viser de tre genstande fra Strøby Toftegård, som er med på udstillingen ‘Odin, Thor und Freya’ i Frankfurt am Main – se også forrige best cartier love bracelet knock off
opslag på bloggen.

Der er tale om tre ‘drager’ eller smådyr lavet i sølv. To af dragerne er påvirkede af ild, den ene er nærmest smeltet, og det kan derfor være lidt svært at se, hvordan de oprindeligt har set ud. Det kan man til gengæld finde ud af ved at se på andre lignende fund.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Vikinger i det store udland

 

Ny stor udstilling er lige åbnet på det arkæologiske museum i Frankfurt am Main. Den er åben ind til 6. juni i år, så se den hvis du kommer forbi!

Udstillingen fortæller om kulten i den yngre jernalder og vikingetid – tiden best cartier love bracelet knock off
lige før skiftet til kristendommen – for hvad hermes replica jewelry troede man på og hvordan indgik troen i hverdagen? Udstillingen fake cartier bracelets
fortæller især om de store kultanlæg ved Hoby, Gudme og Tissø, men der er også fund fra Strøby Toftegård med i udstillingen.

Udstillingen er lavet i samarbejde cartier bracelets mellem Nationalmuseet og Archäologisches Museum Frankfurt. Læs mere om udstillingen her

 

SHOW COMMENTS

anna, 2017-02-23 11:39:54
Hej Louise, Den er desværre blevet forsinket, da det viste sig at være svært både at lave bog og PhD på samme tid. Bogen skal nok komme, men tålmodighed er nok nødvendig lidt endnu :) Jeg afleverer PhD til efteråret, og så skal bogen gøres færdig. Hvis du har nogle specifkke spørgsmål til lokaliteten er du dog meget velkommen til at skrive til mig på: asb@museerne.dk Så skal jeg se, om jeg kan svare eller ved hvem der kan i det mindste. Bedste hilsner Anna
Louise Søndergaard, 2017-02-22 20:37:08
Hej Anna. Er bogen om Toftegård egentlig kommet endnu? Jeg kan se den var planlagt til 2016, men jeg synes ikke lige jeg kan finde info på den.

Sjældent stof

sjm-427-db058

Foto fra udgravningen, de mørkere pletter i forgrunden er tre endnu ikke cartier love bracelet udgravede grave.

Sydvestjyske museer har netop udgravet en gravplads fra vikingetiden med 14 grave. I to af gravene er fundet rester af stof. Det er meget sjældent at stof fra vikingetiden er blevet bevaret. Det er kun sket i dette cartier love necklace tilfælde, fordi cartier replica stoffet har ligget tæt op af bronzesmykker, og bronzen indgår i en forbindelse best cartier love bracelet knock off
med stoffets fibre, så de ikke rådner væk.

Se stoffundet og læs mere om fundet her

 

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

De pyntesyge vikinger?

 

viking_womans_outfit_detail

Rekonstruerede smykker fra kvindegrav fra Birka, Sverige.

I vikingetiden gik både mænd og kvinder med smykker – brocher, armringe, fingerringe, halskæder, hårnåle og andre cartier replica udsmykninger – lavet i sølv, bronze og enkelte gange også i guld. Derudover var vikingerne også glade for glasperler i alle farver og former.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Hvor ender det henne?

Skærmbillede 2016-10-05 kl. 09.21.45

 

Efter udgravningen er afsluttet og dækket til, hvad sker der så med al den viden, der er indsamlet? Hvor kan man gå hen og få mere at vide om, hvad der er sket og fundet?

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Jæger eller kriger?

 

IMG_2600

Et udvalg af pilespidserne fundet på Strøby Toftegård

På stormandskomplekset fra vikingetiden ved Strøby Toftegård er der fundet et stort antal pilespidser, 58 stykker i alt. Det er flere pilespidser end der fx er fundet på ringborgen Trelleborg, som vi ved har haft en militærfunktion.

Normalt har man brugt pilespidserne som et tegn på, at eliten i vikingetiden brugte en del af deres tid på at gå på jagt og spiste meget vildt. Men det store antal pile rejser spørgsmålet om pilespidserne på Strøby Toftegård i virkligheden har været brugt som våben i stede for som jagtredskab. Har stormanden på Strøby Toftegård havde discount cartier bracelet en bevæbnet hird replica cartier love bracelets samlet på gården, klar hermes bracelets til at rykke ud?

Lige nu gennemgår arkæolog og våbenekspert Xenia Pauli Jensen fra Moesgård Museum pilespidserne for at afgøre funktionen af pilespidserne ud fra deres form. Vi venter best cartier love bracelet knock off
i spænding på resultatet af hendes undersøgelser.

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Tro og overtro i vikingetidens bolig

Svenska Kulturbilder

Menneskets hus og bolig har altid været omgivet af tro, overtro og ritualer, fordi der er en tæt forbindelse mellem huset og de mennesker, som bor i det. Det er tydeligt at det gælder i vikingetidens langhuse, hvor ritualer i forbindelse med byggeriet af huset, brugen af huset og nedrivningen af huset har sat sine spor i det arkæologiske materiale.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

posologia levitra 10 mg Det praktiske ægteskab

(Fælles blogindlæg med Inge Christiansen, etnolog og profilforsker)

gubbe_sammensat

Guldgubbe med et par i tæt omfavnelse, Fundet på Strøby Toftegård. Tegning: Eva Koch

Ægteskabet har eksisteret som institution siden oldtiden. Ud over at ægteskabet helt konkret var en sammenkædning af to mennesker, så var det også en aftale, der blev indgået mellem to familier. Formålet var at sikre familiens og slægtens videreførelse, men derudover blev ægteskabet også brugt strategisk og politisk til at skabe forbindelser. Ægteskabet spillede en vigtig rolle i det omgivende samfund til at sikre fred og politiske alliancer såvel som at holde fast i den generelle samfundsorden. Så historisk set er ægteskabet en institution, som snarere opstod ud af praktiske omstændigheder end af egentlig kærlighed.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Hvor gammelt er det?

c14-dateringer

 

Vi har netop fået C14-dateringerne på nogle af langhusene cartier nail bracelet
på bopladsen Strøby Toftegård. De placerer husene i yngre germansk jernalder og vikingetid best cartier love bracelet knock off
– perioden ca. 650 – slutningen cartier bracelet
af 900tallet.

Den datering passer heldigvis fint med, hvad fundene og arkitekturen fortæller os.

(more…)

SHOW COMMENTS

anna, 2016-05-12 13:08:34
Nej hvor er det gammelt!

Hvordan virker c14-dateringer?

 

AMS-Landscape

Foto af en accelerator fra IMS i Wiesbaden , Tyskland (www.ims-analytics.de)

Arkæologer er altid optaget af alderen på det, som de udgraver. For dateringerne hjælper til at placere det udgravede i en tidsramme både overordnet og i forhold til hinanden.

Dateringer kan laves på mange forskellige måder, men jo flere forskellige typer dateringer man laver – og hvis de iøvrigt giver samme resultat – desto mere sikker er en datering. En af de mest anvendte naturvidenskabelige måder at datere arkæologiske fund på er med c14.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Flere ‘lortefund’…

Toilet-banner

Tegning: English Heritage

Fra fællestoiletter til kongelige toiletter til soldaterurinaler…Som en opfølgning på vores ‘lortefund’, kan man her læse mere om alverdens historiske toiletter på English Heritages hjemmeside (OBS på engelsk, men fine billeder)

God læselyst!

Top 10 Toilets Through Time

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Stormandens natpotte?

 

natpotten

 

Pollenanalyser har afsløret frø, der stammer fra menneskeafføring – et sted hvor vi mindst ventede det!

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Ny guldgubbe dukket op!

Skærmbillede 2016-02-05 kl. 16.21.59

Lige nu arbejdes der intensivt med genstandene fra vikingetidsbopladsen Toftegård. Vi gennemgår, undersøger og beskriver fundene – og det afslører hele tiden ny viden!

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Guldgubber – nu i stor størrelse

KNV1699xalle

Flere besøgende har spurgt, om det er muligt at lægge et billede ind af guldgubberne, som man selv kan gå på opdagelse i.

Og selvfølgelig kan jeg det. Klik på billedet og se selv om du kan se alle detaljerne!

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Jul = fest – også i vikingetiden

1448458926_vikingejul_pa_lindholm_hoeje_-_at_drikke_jul_-_lindholm_hoeje_museet

(Foto fra Lindholm Høje Museet)

December er lang og mørk, men det er også den tid, hvor året vender og solen begynder at vende tilbage; ved solhverv. Så det er et af årets skæringspunkter, og allerede lang tid før kristendommens indførsel holdt man en stor fest på dette tidspunkt af året.

Ordet jul kender vi fra de skriftlige kilder, hvor ordet jól bruges lidt forskelligt om perioden november til januar. Vi ved ikke præcis, hvilken dag vikingerne holdt jul. Det kan både have været omkring solhverv (21.-22. december) eller midvinter (21.22. januar) eller et sted i mellem. Måske var det forskelligt fra egn til egn.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

En tyv i udstillingen?

IMG_2132 kopi_Fotor

Noget mangler – men nej, der har ikke været en tyv i udstillingen!

I dag har vi fjernet enkelte af knoglerne i udstillingen for at udtage prøver af dem til en C14-datering. Fordi knoglerne er fundet i et stolpehul, og stolpehullet er del af et hus, kan vi få at vide hvor gammelt huset er ved at undersøge, hvor gamle knoglerne er. Knoglerne har ligget på gulvet i huset og endte i stolpehullet enten mens huset stadig stod, eller senest, da huset blev revet ned og stolperne fjernet.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Det første hjem i verden…

fire-49954_640

 

Hvornår opstod tanken om et hjem? Måske var det mere end 1 million år siden, da Homo Erectus lærte at styre ilden.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Pletter for øjnene…

pletter

 

Kan du se, hvor mange langhuse, der er på tegningen?

Langhusene blev ofte bygget på samme sted, hvor der også tidligere havde ligget et langhus. Når man udgraver en boplads finder man derfor ofte en forvirrende mængde stolpehuller. Opgaven er så at finde ud af, hvor mange huse, der har været bygget på samme sted.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Vigtig vikingebog udkommet!

IMG_1660

I fredags udkom Tom Christensens bog ‘Lejre bag myten. De arkæologiske udgravninger’. Her præsenteres for første gang i samlet form resultaterne fra Roskilde Museums udgravninger i Gammel Lejre ved Roskilde.

Jeg glæder mig som et lille barn til at læse om både kongehaller og vilde vikingemyter!

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Så du ‘Danmarks største skattejagt’?

Toftegård0005-2_Fotor

D. 15. august havde Aftenshowet på DR i samarbejde med Bornholms Museum arrangeret ‘Danmarks største skattejagt’.

På en mark på Bornholm har en amatørarkæolog fundet 152 arabiske sølvmønter. Sølvmønterne er blevet gemt og gravet ned af en rig viking tilbage i 800-tallet. Nu skal en arkæologisk udgravning forsøge at finde resten skatten.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Rigtig gamle langhuse

 

Lige som jeg forsker i vikingernes huse, så er der andre der forsker i andre tiders arkitektur.

For nylig fik museet en henvendelse fra arkæolog Liv Appelt fra Museum Nordsjælland om museet har udgravet nogle bronzealderhuse i vores område – Og det har vi da!

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Hvad læser du lige nu?

skrivebordsbog1

 

 

Lige nu læser jeg om arkæologisk typologi og det teoretiske tankegods bag metoden. Det kan godt se lidt tørt og kedeligt ud – men typologi er en meget vigtig del af mit projekt – og i det arkæologiske arbejde.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Den typiske dansker

 

I dagens Danmark er det idealet, at man skal være individuel, selvstændig og helt unik. Men er vi nu også så unikke, som vi selv tror?

Hvad vi gør tegner ofte mønstre og derfor er det muligt – i al fald statistisk – at udpege den typiske dansker år 2015. Kig med her  – hvordan passer det på dit liv?

(more…)

SHOW COMMENTS

Carl-Henrik Hansen, 2015-06-26 12:13:45
Super indlæg

Hjemme hos vikingekongen ved Tissø

 

Vil du se hvordan en rigtig vikingekonge har boet?

Ved Tissø på Vestsjælland har Nationalmuseet gennem de sidste 10-15 år udgravet en stor bosættelse fra vikingetiden. Bosættelsen har en helt særlig karakter. På den store gård, som blev udgravet findes der ekstraordinært store langhuse, eget kultsted og en stor handelsplads lige om hjørnet.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Der er sgu’ stadig gods i!

Simon (konservator) borer skruer i det 1350 år gamle træ
Simon (konservator) borer skruer i det 1350 år gamle træ

Det udstillede hustømmer er af egetræ, som er meget holdbart træ. Så selvom det har ligget gemt i jorden i 1350 år, er der stadig masser af gods tilbage i dem. Så meget at selv konservatoren blev en smule overrasket!

 

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Hvide vægge?

 

Nu er der fundet tegn på, at vikingehøvdingernes langhuse var hvidkalkede, så de virkelig kunne skille sig ud fra mængden.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Hvor gammelt er det?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Der tages jordprøver fra stolpehullerne.

Arkæologer er altid optagede af, hvor gammelt noget er. Men hvordan finder man ud af hvor gammelt et hus er, når der ikke er noget tilbage af det?

Se det er et godt spørgsmål!

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Gris på bordet?

 

Knoglerne i den runde montre er netop blevet gennemgået af arkæozoologen Gitte Gotfredsen fra Zoologisk Museum. Hun kan sige, hvilke dyr de stammer fra – og dermed også om der var gris på bordet hos vikingerne.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Da jeg var med i ‘Vikings’

 

Til den canadiske tv-serie ‘Vikings’ er lavet et grundigt researcharbejde om, hvordan vikingernes verden så ud. De var også forbi Køge Museum og snakke med mig om vikingernes arkitektur.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.

Førkristne Kultpladser

 

I mit PhD-projekt arbejder jeg blandt andet med fund, der er gjort på vikingetidsbopladsen Toftegård på det nordlige Stevns. Arbejdet sker i samarbejde med arkæologer fra projektet ‘Førkristne Kultpladser’, Nationalmuseet.

(more…)

ADD COMMENT

This post has 0 comments.